zorgt kunst kijken bij jou ook voor creatieve goesting?

Gisteren heb ik samen met mijn vader twee galerijen bezocht. In de Tim van Laere gallery zagen we het werk van Dennis Tyfus en bij gallery Sofie Van de Velde dat van Eline Rausenberger. Twee Antwerpse figuratieve kunstenaars, elk met hun eigen unieke stijl. 

Een bezoek aan een galerij of tentoonstelling prikkelt altijd mijn creatieve geest. Ik kan dan niet anders dan te kijken naar hoe iets is gemaakt en welke technieken er zijn gebruikt. Mijn gedachten beginnen dan direct te bruisen. Ik leg meteen verbanden en associaties in mijn hoofd. Soms zie ik zelfs oplossingen voor mijn eigen creatieve projecten, ook al zijn ze totaal verschillend. Zo werkt mijn brein: altijd maar aan het associëren.

Kunst daagt me uit om na te denken. Het laat me reflecteren op wat ik zie, wat het uitdraagt, en ook op mezelf en wat ik wil uitdragen. Het is een voortdurende bron van inspiratie en stimulans om zelf aan de slag te gaan en mijn eigen expressie te vinden. Dat voedt mij, inspireert mij en ontspant mij ook. Het geeft mij de energie om zelf door te gaan en te blijven werken aan mijn eigen artistiek traject!

Het is ook geweldig om dit samen te doen met iemand die een totaal andere kijk heeft. Het is fascinerend hoe anderen op andere zaken letten, wat mij weer op andere manieren doet kijken. Kan je me nog volgen? Het is echt zalig en zo inspirerend om elkaars perspectieven te delen en elkaar te stimuleren om op nieuwe manieren naar kunst en creativiteit te kijken.

Ik was onder de indruk van het formaat van Tyfus' werk, dat groter was dan ik had verwacht, en van de gebruikte techniek. Zijn tekeningen op groot formaat combineren een hedendaagse esthetiek met een heerlijke humor, die zowel verfrissend als uitdagend is. Fan van die humor!

Tyfus zegt hier zelf over: “Humor wordt vaak onderschat, maar ik vind het een enorm krachtig wapen in de strijd tegen verzuring en verrechtsing. Rechtse of extreemrechtse partijen - in ons land zijn ze één pot nat geworden - teren op de angst die ze hun kiezers aanpraten. Kunst, muziek en humor zijn daar een geweldig tegengif tegen, want mensen samenbrengen is het tegenovergestelde van mensen bang maken.” (uit een artikel van Jonas Mortier in De Morgen, 1 februari 2024)

Zo blij dat ik “Tattooed Tears of Joy” van Dennis Tyfus op de valreep nog heb bezocht!

Eline Rausenberger daarentegen staat bekend om haar verfijnde en poëtische benadering van figuratieve kunst. Er gebeurt zo veel in haar werk, waardoor je er naar kunt blijven kijken en je steeds nieuwe details ontdekt. Je gaat helemaal op in de sfeer.

.

Geweldig om te zien dat kunstenaars van twee generaties (Dennis Tyfus °1979 en Eline Rausenberger °1944) ervoor kiezen om niet alleen maar op traditioneel doek te werken. Het werken op papier weerspiegelt één van mijn eigen creatieve voorkeuren! Misschien voegt het werken op papier wel een meer intieme en persoonlijke dimensie toe aan het creatieve proces, omdat deze materialen vaak een directe en hands-on benadering vereisen. Het is die directheid die mijzelf zo aanspreekt. Het vereist een andere benadering en stimuleert vaak nieuwe manieren van denken en creëren. Het werken op papier dwingt mij meer om creatieve oplossingen te vinden, omdat je niet altijd dezelfde mogelijkheid hebt om lagen over elkaar heen te leggen.


Ik ben helemaal geïnspireerd, opgeladen en klaar om zelf weer aan de slag te gaan . Dat bedoel ik dus met creatieve goesting !

Previous
Previous

illustraties op maat

Next
Next

rondklooien