hoe verhalen mijn werk inspireren en vormgeven

Tijdens mijn creatieve proces laat ik verhalen spontaan ontstaan, geleid door mijn intuïtie en emoties. Vaak wordt de diepere betekenis pas duidelijk achteraf, wanneer ik de sleutel vind naar de sluimerende verhalen die diep in mij verborgen liggen. Uiteraard worden deze verhalen beïnvloed door mijn eigen ervaringen en/of verhalen van anderen. Mijn gemoedstoestand en observaties vormen de basis van mijn werk, waarbij verschillende elementen samenkomen en verborgen verhalen zich onthullen.

Mijn nummer 1 inspiratiebron !

Ken jij reeds het verhaal achter mijn verbondenheid met de stad Lissabon?

Lissabon, voor mij, is pure poëzie en een inspirerende en onuitputtelijke bron van creativiteit. Deze stad ademt gewoonweg verhalen.

Wie mij reeds kent, weet dat Portugal, vooral Lissabon, mijn hart heeft gestolen. Ik hou van deze stad en haar mensen. Onze wijk, mijn buren, mijn vrienden, maar ook vluchtige ontmoetingen in het openbaar vervoer, in een authentiek restaurantje, enzovoort, dat is wat mij enorm inspireert. Met enkele lijnen probeer ik dan karakters, uitdrukkingen en momenten vast te leggen in mijn kleine schetsboekjes. De verhalen van mensen, vluchtige momentopnamen en de verhalen die daar achter schuilgaan, voeden mijn creatieve vuur en liggen aan de basis van mijn vrij geïnspireerd werk. Daarnaast laat ik me ook leiden door snel genomen foto's die vaak toevallige maar interessante composities blootgeven.

De verborgen verhalen diep in mij.

Ik laat me dus niet alleen leiden door mijn observaties, maar ook door een gevoel, zij het mijn eigen gevoel of dat van anderen. Voor mij is dit een vorm van communicatie en wellicht ook een manier om te verwerken wat er in mij omgaat. In deze werken ligt dan mijn eigen verhaal of dat van een ander ten grondslag, vaak heel direct, soms meer verborgen achter een façade.

Zo zijn bijvoorbeeld mijn eigenzinnige interpretaties van Mickey Mouse ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring, namelijk mijn burn-out en herstelproces. Tijdens deze periode werd ik gedwongen om een stap terug te zetten en buiten de traditionele grenzen te denken. Dit leidde tot een gevoel van verwantschap met het personage Onslow uit "Keeping Up Appearances", die ook rebelleert tegen de gevestigde normen en zijn eigen weg vindt. In België en Nederland is dit programma bekend als "Schone Schijn", waarin het draait om het behouden van een façade. Op dezelfde manier kan ook Mickey Mouse worden gezien als een symbool van schone schijn. Hij straalt immers altijd vrolijkheid, optimisme en vastberadenheid uit, zelfs wanneer hij innerlijke twijfels of problemen heeft.

Beide personages vertegenwoordigen op verschillende manieren de kracht en soms de absurditeit van het handhaven van een façade, wat parallel lijkt te lopen met mijn eigen ervaringen tijdens mijn herstel.

.

Ik nodig je uit om zeker ook je eigen verhaal toe te voegen !

Mijn werk is echter niet alleen een visuele weergave van mijn innerlijke wereld, maar ook een uitnodiging voor anderen om zich te laten meevoeren in mijn creatieve reis. Ik vind het dan ook super fijn wanneer toeschouwers mijn werk op hun eigen manier interpreteren en weer nieuwe verhalen toevoegen!

Previous
Previous

mijn groeiproces

Next
Next

hoe een klein potje grafietaquarel mij terugbracht naar mijn creativiteit